Следвайте Гласове в Телеграм35-годишният Матиа Кофети от малката община Роденго Саяно,

...
Следвайте Гласове в Телеграм35-годишният Матиа Кофети от малката община Роденго Саяно,
Коментари Харесай

Италианецът Матиа отваря врати и плаща сметки с пет чипа, имплантирани под кожата

Следвайте " Гласове " в Телеграм

35-годишният Матиа Кофети от дребната община Роденго Саяно, до град Бреша, може да си отключи вратата, да си заплати покупките и да показа данните за здравословното си положение, без да вади ключове, да отваря портфейли или да рови в телефона си. Това е по този начин, тъй като младият мъж е първият италианец, който си е вградил пет микрочипа под кожата. С тяхна помощ той улеснява всекидневието си. Матиа употребява капацитета на технологиите директно върху личната си кожа и тяло.

От дребен той е привързан по информатиката и технологиите. Още от 13-годишен Кофети конфигурира най-различни компютърни системи на приятелите си. Така лека-полека пристрастеността му се трансформира в негова специалност, от която в този момент печели. От години Матиа работи за компания, занимаваща се с киберсигурност и осведомителни системи.

Любопитството му в областта на технологиите обаче прераства и в пристрастеност по биохакинга и трансхуманизма. За мнозина тези термини може да звучат и стряскащо. Какво в действителност значат? Биохакингът, или както още го назовават – научното изкуство на самооптимизацията, е oпит да внесем промени в стила си на живот и да повлияем позитивно на действието на нашето тяло благодарение на биохимията и физиологията. Това е нещо като опит да модифицираме околната среда и себе си за да подобрим физическата и психическата си работливост. 

Трансхуманизмът пък е интернационално интелектуално придвижване, поддържащо концепцията за възстановяване на човешките умствени и физически благоприятни условия, употребявайки новите технологии.

Кофети споделя пред в. “Република ”, че видял по какъв начин няколко групи от хора в интернет се опитвали да създадат микрочипове с друга функционалност и характерности, с цел да си ги вграждат подкожно. Според италианеца през днешния ден сходни чипове може да се купят в мрежата за неголеми суми – сред 80 и 200 евро. След това било допустимо да се вграждат в профилирани центрове, които сътрудничат с компаниите производители. Така Матиа бил налегнат от желанието

да стане пионер в Италия в тази сфера. Затова си купил пет микрочипа.

Два от тях са като играчки. Единият е магнит, който му служи да не губи джаджи и винтчета по време на работа. Другият пък е нещо като LED лампичка,  която  светва, когато се приближи до електрозахранване.

С трети чип пък италианецът отваря вратите в дома си. Той обаче може  да записва и да споделя бързо персоналните му данни, като рожден ден, здравни характеристи и информация за работа. Приближавайки телефон, те могат да се предадат.

Четвърти микрочип вграден под кожата, служи на Матиа за засвидетелствуване на банковите му данни. С помощта на петия пък Кофети заплаща покупките си в магазина или където е належащо, по този начин, като че ли прави това с кредитна или дебитна карта. Достатъчно е да приближи микрочипа си до четящото устройство на касата и трансакцията се реализира. Или с други думи, Матиа може да се разхожда на открито, без да носи нито ключове, нито документи и пари у себе си.

Според италианеца мнозина са към момента хората, които гледат скептично на всички тези новости, тъй като се опасяват да не бъдат следени и да не оставят следи за осъщественото от тях. Микрочиповете не са основани от секретни или тайнствени компании, техните характерности може да се прочетат в интернет, преди да се купят, споделя Матиа. Според него човек не би трябвало постоянно да се опасява от нещата, които не познава. “Нека се опитаме да прегърнем по-добро бъдеще посредством потреблението на технологията, обвързвана с тялото ни ”, добавя Кофети.

Въпреки че Матиа и неговите пет микрочипа са оригиналност за Италия, обстановката е много по-различна в други страни в Европа. Нидерландецът Патрик Паумен да вземем за пример си е вградил 32 микрочипа под кожата и е един от рисковите случаи в света. “Реакцията, която следя у хората сега, когато би трябвало да заплащам покупките си на касата в магазина, няма цена ”, описа пред Би Би Си 38-годишният мъж, който работи като защита. И той като Матиа има микрочип, с чиято помощ  извършва заплащания като с кредитна карта. “Технологиите не престават да еволюират, по тази причина и се стремя

да натрупвам колкото се може повече микрочипове. Не желая да пребивавам без тях ”.

Патрик не се тормози нито за сигурността си, нито за неща, свързани с частния му живот. “Имплантираните микрочипове съдържат същите технологии, които хората употребяват ежедневно – от устройствата за отдалечено отваряне на порти до банковите карти или абонаментните карти за градския превоз. ” На процедура Патрик отваря външната си врата у дома единствено доближавайки се до един от конфигурираните датчици. Според него имплантирането под кожата на чипове е единствено продължение на интернет и нов способ за обмяна на данни.

Полско-английската компания Walletmor, която е една от първите, направила налични за необятната аудитория този тип системи, е осъществила подкожни чипове, по-леки и от грам. Те са огромни колкото оризово зърно.

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР